Αντιμετώπιση οδοντικού βρυγμού (σφύξιμο δοντιών) με νάρθηκα ανάπαυσης

 

Πολλές φορές εξαιτίας άγχους, υπερέντασης ή ακόμα και συνήθειας κάποιοι άνθρωποι σφίγγουν τα δόντια μεταξύ τους. Αυτό γίνεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακούγονται ήχοι δοντιών που τρίβονται κατά τον ύπνο.

Αυτή η κατάσταση λέγεται βρυγμός και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Αρχικά δημιουργεί έντονες αποτριβές στα δόντια και σε υπάρχοντα σφραγίσματα, καθώς και πιθανά κατάγματα σε δόντια και προσθετικές αποκαταστάσεις όπως πορσελάνες. Οι μασητήριοι μυς υπερλειτουργούν και το πρωί υπάρχει αίσθηση κούρασης στο πρόσωπο και ίσως και πόνος ή πονοκέφαλος. Μεγάλη ζημιά υφίσταται η άρθρωση του στόματος, η κροταφογναθική διάρθρωση, η οποία υπερλειτουργεί και στο βάθος του χρόνου υφίσταται εκφυλιστικές αλλοιώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της το γνωστό σύνδρομο της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Αυτή η κατάσταση αντιστρέφεται και αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατασκευή ενός νάρθηκα ανάπαυσης σαν αυτόν της φωτογραφίας. Ο νάρθηκας αυτός χρησιμοποιείται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου και δημιουργεί μία κατάσταση χαλάρωσης στους μασητήριους μυς και έτσι σταδιακά εξαλείφεται ο βρυγμός και απαλλάσσεται ο ασθενής από τις δυσάρεστες συνέπειες που περιγράψαμε.

 

Φωτογραφίες